De eerste termijn van je studiefinanciering van DUO ontvang je pas eind september of eind oktober. Maar voor die tijd moet je al de borg en enkele maanden huur voor je kamer betalen, je kamer inrichten, kleding kopen, boodschappen doen. 
Zorg dat je voldoende geld hebt, zo'n € 2000,-, om de eerste maanden in Nederland te overbruggen. 

Valuta

Met Antilliaanse guldens of Amerikaanse dollars kun je in Nederland niet betalen.
Met Eurobiljetten van € 500 kun je nergens betalen en je kunt ze ook niet bij een bank omwisselen als je er geen bankrekening hebt.
Het makkelijkste en goedkoopste is als je geld op een bankrekening staat; je kunt het dan in Nederland in Euro's uit een betaalautomaat halen.

DUO

Studeren en wonen in Nederland kost veel geld.

Als je voldoet aan de voorwaarden dan kun je studiefinanciering aanvragen bij  DUO. Dit moet je doen minstens drie maanden voor vertrek naar Nederland door middel van een speciaal formulier dat je op de website van DUO vindt.

Studenten ontvangen:

  • Basisbeurs
  • Lening
  • Aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders)
  • Studentenreisproduct

De lening moet je later altijd terugbetalen. Basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct worden een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt, anders moet je alles terugbetalen. 

Studiefinanciering van Aruba, Curaçao, St. Maarten, BES eilanden

Naast de studiefinanciering van DUO heb je misschien ook recht op een aanvullende studiefinanciering van je eiland. Dit is meestal een lening voor de kosten direct na aankomst in Nederland. Je krijgt ook begeleiding na aankomst en gedurende de eerste tijd in Nederland.
Aruba, Curaçao, St. Maarten en de BES eilanden hebben ieder hun eigen regeling.

Budget

Het bedrag dat je van DUO ontvangt lijkt misschien hoog, maar het is maar net genoeg om je studie, huur en levensonderhoud te kunnen betalen. Bovendien moet je een groot deel van het geld later weer terugbetalen. 
Misschien heb je ook nog andere inkomsten, bijvoorbeeld een bijdrage van je ouders, een bijbaan, huurtoeslag, zorgtoeslag.
Het is verstandig om een budget met inkomsten en uitgaven op te stellen. 

Bankrekening

En natuurlijk heb je een Nederlandse bankrekening met internetbankieren en een betaalpas nodig. De grote banken, ING, RABO, ABN-AMRO, SNS, hebben een gratis studentenrekening. En misschien vind je hun studentenverzekeringen ook wel interessant.