Je wilt na je middelbare schoolopleiding verder gaan studeren in Nederland. 

Een goede keuze, want Nederland en het Nederlandse onderwijssysteem hebben je veel te bieden.
Nederland is een klein maar belangrijk land in Europa en heel internationaal georiënteerd.
Nederlanders zijn heel direct in een gesprek, en verwachten dat ook van jou. Op tijd komen en afspraken nakomen vinden ze ook heel belangrijk. 

Onderwijssteem

Het Nederlandse onderwijssysteem is uitgebreid en goed georganiseerd. Diploma's worden internationaal erkend.
De taal in het onderwijs is Nederlands of Engels. Je moet de Nederlandse taal goed beheersen, ook als je een Engelstalige opleiding gaat volgen.
Op scholen en universiteiten in Nederland wordt veel verwacht van je eigen initiatief. Je zult ook veel samenwerken met andere studenten.

Wonen

Studenten in Nederland wonen meestal niet op een campus maar in een studentenhuis of studentenflat. In elke studiestad zijn er wel organisaties die zich met studentenhuisvesting bezighouden. In steden als Amsterdam en Utrecht kan het lang duren voordat je een kamer vindt.

Geld

Studeren kost geld. Je zult zo'n € 1100,- per maand nodig hebben voor je kamer, lesgeld, boeken, levensonderhoud, verzekeringen, reizen, uitgaan. Als je geen geld hebt dan kun je studiefinanciering aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit is voor het grootste deel een lening die je later met rente moet terugbetalen. Je krijgt ook een 'studentenreisproduct' waarmee je naar keuze in het weekend of doordeweeks gratis kunt reizen.

Verzekeringen

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Deze verzekering vergoedt dokterskosten, medicijnen en ziekenhuiskosten. De kosten van bijvoorbeeld een tandarts of fysiotherapeut worden NIET vergoed, daarvoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten. 
Daarnaast is het aan te raden om je te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA), ongevallen, overlijdensrisico en schade aan je inboedel.

Vervoer

Studenten zullen meestal gebruik maken van het openbaar vervoer of van een fiets. Het openbaar vervoer (trein, bus, metro, tram) is goed geregeld en met je studentenreisproduct kun je er gratis of tot 40% korting gebruik van maken.
Ook de fiets is een zeer geschikt vervoermiddel in de stad.

Heimwee

Veel studenten hebben tijdens de eerste maanden in Nederland last van heimwee. Ze missen hun vertrouwde omgeving, familie en vrienden. Zorg ervoor dat je snel contact maakt met medestudenten, samen dingen onderneemt, lid wordt van een vereniging (sport, studenten), en zonodig je Nederlands verbetert.