OV-Chipkaart

Om met het Openbaar Vervoer (trein, tram, metro, bus) te reizen heb je een persoonlijke of anonieme OV-Chipkaart nodig. De OV-Chipkaart kan gebruikt worden in alle treinen, trams, metro's en bussen in Nederland. Voordat je kunt reizen moet je eerst saldo op de kaart zetten. Bij het begin van een reis moet je inchecken, bij het einde van de reis moet je uitchecken.

Kijk bij de weblinks voor meer uitleg en voorbeelden van het gebruik van een OV-Chipkaart.

Studentenreisproduct

Als je studiefinanciering van DUO hebt krijg je ook een studentenreisproduct. Je hebt een persoonlijke OV-Chipkaart nodig en je moet het studentenreisproduct op jouw kaart zetten.
Je kunt dan naar keuze in het weekend of doordeweeks gratis reizen. In de periode dat je niet gratis kunt reizen krijg je tot 40% korting op de reiskosten.
Je kunt pas gratis of met korting reizen zodra je studiefinanciering begint.

Het studentenreisproduct is een gift voor MBO 1 en 2 studenten, en een lening voor MBO 3 en 4, HBO en WO studenten. Deze lening hoef je niet terug te betalen als je binnen tien jaar je diploma haalt.

Fiets

Naast het Openbaar Vervoer zul je ook veel gebruik gaan maken van de fiets. Alle studenten kopen een fiets. Nieuwe fietsen zijn duur, dus koop een goede tweedehands fiets voor zo'n € 100,-. Zorg voor goede verlichting op de fiets en voor een stevig slot.

Helaas worden fietsen vaak gestolen in Nederland.
Als iemand je een fiets te koop aanbiedt voor bijvoorbeeld € 25,- dan is deze vast en zeker gestolen. Koop zo'n fiets niet!