Misschien denk je erover om tijdens je studie in Nederland bij familie te gaan wonen. We raden dit toch af. Je moet maar afwachten of en hoelang je bij je familie welkom bent, en vaak heb je ook geen plek om geconcentreerd te kunnen studeren.

Gebruikelijk is om een kamer te huren in een studentenhuis of studentenflat. Je woont in een gebouw met meerdere studenten. Soms heb je een kamer met eigen ingang, douche, toilet en keukentje. In dat geval krijg je misschien ook huurtoeslag. Of je woont op een kamer waarbij je keuken, douche en/of toilet met andere studenten deelt.

Een kamer huren

Een kamer huur je meestal via een studentenhuisvestingsorganisatie. Daar moet je je eerst - tegen betaling - inschrijven. 
Schrijf je zo vroeg mogelijk in, want In veel steden zijn betaalbare kamers moeilijk te vinden en kan er een wachtlijst zijn.
Kom NIET naar Nederland als je nog geen kamer hebt!
Zorg dat je voldoende geld hebt om de borg en de huur voor de eerste maanden te betalen. De studiefinanciering van DUO krijg je pas vanaf eind september of eind oktober.

Elk studentenhuis heeft zijn eigen regels waaraan je je moet houden: over schoonmaak, samen koken, geluidsoverlast.
Voordeel van een studentenhuis is dat je snel andere studenten leert kennen.

Inrichting van de kamer

Soms is een kamer gemeubileerd en kun je er zo in. Maar meestal moet je zelf zorgen voor meubels, keukenspullen, koelkast, tv. Voor meubels en keukenspullen kun je goed terecht bij Ikea; je moet je meubels dan wel zelf in elkaar zetten en je moet zelf voor vervoer zorgen - eventueel ook via Ikea. Als alternatief kun je eens gaan kijken bij tweedehands winkels of kringloopwinkels. Hier vind je bedden, kasten, tafels, stoelen tegen veel lagere prijzen.
Voor elektrische apparaten kun je terecht bij Mediamarkt, BCC of andere electronicaketens. 
Huishuidelijke artikelen vind je bij Action, Blokker, Marskramer of Hema.

Boodschappen

Voor levensmiddelen kun je terecht bij een van de vele supermarkten. De prijzen verschillen niet zo veel, maar let wel op speciale goedkope aanbiedingen.
Bekende supermarkten zijn: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl, Aldi.