Het leven in Nederland is anders dan je gewend bent. Het is belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt. Dat kan door hierover met familie en vrienden te praten, door aan workshops deel te nemen en door zelf op zoek te gaan naar informatie, bijvoorbeeld op Internet.

Nederlanders

De Nederlandse cultuur is nogal individualistisch. Dat betekent dat je voor jezelf moet opkomen want niemand anders zal dat doen. Je kunt meestal ook niet terugvallen op familie om je te helpen; je moet je problemen zelf oplossen. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen. Alle scholen en overheidsinstanties hebben decanen, mentors, contactpersonen die je graag zullen helpen. Maar je moet er wel zelf om vragen, en niet pas als het al te laat is.

Nederlanders zijn open en direct, ze zeggen waar het op staat en draaien er niet om heen. Ze verwachten dat ook van jou. Ze verwachten ook dat je ze tijdens een gesprek aankijkt.

Afspraken nakomen

Nederland is een land van afspraken maken en nakomen. Je gaat niet spontaan bij iemand op bezoek, maar maakt eerst een afspraak; ook bij familie en vrienden.
Je moet je afspraken nakomen: op school, bij overheidsinstanites, bij betalingen van bijvoorbeeld de huur. Als dat niet kan, laat het dan zo snel mogelijk weten. Te laat betalen leidt bijna altijd tot extra kosten voor jou, dus probeer dat zeker te voorkomen.

Het weer

Je zult ook moeten wennen aan het weer in Nederland. Ieder seizoen - zomer, herfst, winter en lente - heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Maar het weer is ook heel onvoorspelbaar, het kan altijd warm, koud, nat, droog, windstil of stormachtig zijn. Zorg dat je er goed op gekleed bent. 

Drugs

Alle drugs zijn illegaal in Nederland. Maar er is een gedoogbeleid voor softdrugs: je mag een kleine hoeveelheid softdrugs voor eigen gebruik in bezit hebben. In veel steden zijn coffeeshops, waar je niet naar toe gaat om koffie te drinken, maar om softdrugs te kopen. 
Andere drugs, zoals extacy (XTC) zijn verboden en gevaarlijk; begin er niet aan!